Cu gatul sub talpa comunista....

Am decis sa creez acest blog deoarece din 1945 traim sub cizma comunistilor, si cele mai multe dintre asasinatele, abuzurile si talhariile acestora au ramas nepedepsite.Sunt un judecator moral si un acuzator al represiunii.Cu ce drept?Cu dreptul castigat in decembrie '89, drept pe care il au toti cei care au pierdut pe cineva drag din cauza comunismului, cei care au suferit in inchisori, cei care au fost raniti si, in cele din urma, cei care am fost pe strazi in acele zile .Va rog pe cei care puteti aduce materiale, marturii, si tot ce are legatura cu subiectul, sa o faceti.
Cu speranta ca suntem inca multi care nu am abandonat lupta impotriva secerii si ciocanului, ca viitorul poate fi diferit, si ca putem sa le lasam altceva celor care ne vor urma, va indemn sa scrieti.Si sa luptati!Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu!

Faceți căutări pe acest blog

luni, 28 decembrie 2009

Douazeci de ani de chin

Se implinesc doua decenii ( parca a fost ieri ) de cand am avut impresia ca viata noastra se va schimba radical, ca regimul politic impus de tancurile comuniste in 1945 va fi eradicat definitiv, si ca in vocabularul nostru curent cuvinte ca libertate, democratie sau alegeri libere nu vor fi doar iluzii sau sperante desarte.Din pacate, imediat dupa ce i-au impuscat pe Ceausesti, tot comunistii si securistii au fost cei care au preluat puterea, folosindu-se de toate mijloacele posibile ( violente, manipulari, crime, contra-demonstratii, minciuni ) pentru a inabusi orice forma de opozitie.
Marile manifestatii pasnice din 28 ianuarie si 18 februarie 1990 ( organizate de catre partidele istorice ) intrerupte cu brutalitate de hoardele organizate ale FSN-ul lui Iliescu, erau dovada ca regimul comunist nu se incheiase, ci doar intra in cea de-a doua etapa, de asta data ascuns nu sub umbrela socialismului comunist, ci sub a democratiei occidentale.Folosindu-se, insa, de aceleasi metode din 1947, cand mitingul pro-monarhist al studentilor din 30 decembrie s-a terminat cu violente de nedescris.
Alegerile din 1946 au fost furate, la fel de false au fost cele de anul trecut si cele de anul acesta.Nimeni nu a raspuns pentru cele intamplate atunci, asa cum vinovatii de azi vor ramane necunoscuti.
Incepand cu acest articol, deschid seria denunturilor impotriva comunismului.La ce foloseste, veti spune, cand de douazeci de ani incoace s-au scris carti, articole, s-au facut reportaje, insa structura comunista nu a fost deranjata de nimic.La ce bun inca un blog pentru a scrie lucruri de toti stiute?Am speranta ca nu e in zadar si, ca amintind permanent ororile, nu le vom uita nici noi, si ii vom informa si pe cei care nu le cunosc sau au informatii vagi despre toti acesti ani negri.Uitarea sau ignoranta noastra le vor da conducatorilor de azi - sau celor care vor sa-i substituie, mentinand insa acelasi regim de forta - curaj sa ne inrobeasca tot mai mult.Doar luptand impotriva lor avem o sansa, fara sa ne implicam suntem cu totii pierduti.Sa ne amintim ca in '89 am strigat : FARA COMUNISTI !!!

22 de comentarii:

  1. Vorbesti de alegerile din 1946 . Deoarece esti "mult" prea serios o sa te contracarez cu o povestioara (amar "hazlie")ce circula la noi in familie . Bunicul meu Nicolae N. era mare taranist .Bunica (nascuta in Indianapolis dar romanca , mari necazuri cu locul nasterii dupa 1946) mai cu ale casei ca femeile ii spunea toata ziua "Mai N...e" toata ziua iti rupi pingelele pe dealuri cu steagu' in campanie . Ce stii tu femeie ce-i politica ! raspundea el superior . Si iata vin alegerile , alea din '46 . El la Lugoj la ceea ce ar fi echivalentul biroului electoral pe "municipiu" . Se aduna datele din fiecare "circa" se fac calculele si ies taranistii cu vroe 80% , liberalii cu vreo 7-8 % , mai vreo 2-3 % ai lui Tatarescu si restul pe la "Patru" Groza si al lui . Urmeaza o betie monstru de sarbatorit victoria . Cand s-a trezit "desteptu' de bunic al tau " din mahmureala asculta la radio si aude rezultatele finale ....chiar pe dos . Ceea ce a urmat unii stiti de pe "viu" altii din povestiri , altii poate deloc . Dar bine NU . Iar bunicu' a devenit din cetatean model (odata o sa povestesc si ce istorisea ce a vazut in "America" cand l-a trimis partidul (national taranesc) sa vada ce si cum e pe acolo) un chibur , exploatator , sabotor , un gunoi ce sa o mai lungim . De retinut 2 lucruri : - 1 . Stalin dixit : nu este important cum se voteaza ci cum (cine) se numara voturile ; -2 . rasturnarile de situatii "peste noapte" nu prea duc la rezultate benefice (orice asemanare cu cea de la noi este bineinteles NEINTAMPLATOARE) . In '89 am fost si eu in "Piata" fara a face insa vreun mare act de remarcat . Atunci nu ma gandeam la bunicul taranist (decedat inainte cu 15 ani inainte de ..revolutie) si nici la bunicul "averescan" invatator aruncat din sistem (alta poveste , altadata poate) dupa peste 35 de ani de munca , ci doar la mine ! Acum , dupa 20 de ani insa am un regret neasteptat : pai se cade ca eu sa rad de patania bunicului la '46 cand o (re)traiesc in 2009 ? Sau mai degraba , acolo undeva sus , bunicul rade in hohote (ai vazut nepoate ca nu-i asa de ....greu sa faci viceversa ?) .

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar nu mai exista nici macar COMUNISTI! Ci slehte de derbedei! Si turme de imbecili care sa-i urmeze si/sau sa-i voteze.
    O initiativa excelenta. Iti urez mult succes! Este un proiect mare . Cu cit se va scrie, se va dezbate mai mult, cu atit vom ajunge mai repede sa asimilam, sa intelegem, sa tragem concluzii si eventual sa trecem mai departe.
    Rezultatul acestor ultime alegeri mi-au alungat orice speranta ca in timpul vietii mele se va produce ceva semnificativ pozitiv in societatea romaneasca.Tare mi-ar dori sa ma insel!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Pffv: Unul dintre obiectivele blogului este ca astfel de istorioare sa iasa la iveala, sunt foarte multi care au idei vagi sau chiar nu stiu nimic despre abuzurile comunistilor.In ultimul timp se pare ca lumea nu mai este interesata de schimbarea societatii, fiecare isi urmareste doar interesul personal, iar partea materiala este unicul lucru care ii atrage pe romani.
    Mi-e dor de spiritul Timisorii din anii '90, unde sunt acele mii si mii de voci??

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Mihaela : Vazand cum arata societatea romaneasca dupa douazeci de ani de asa-zisa democratie, nici eu nu am mari sperante ca vom vedea cu ochii nostri o schimbare radicala.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Mihaela : La Multi Ani si toate cele bune va doresc si eu, sa speram ca anl 2010 va fi unul mai bun!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu noresc noului blogger Tim la multi anisori .

    RăspundețiȘtergere
  7. Vad ca ai pus situl parintelui Calciu -Dumitreasa. El nu mai este fizic printre noi. A plecat spre ingerii nascuti in inchisorile comuniste inca din 1996. O mare pierdere. Am avut sansa sa-l cunosc si chiar sa-mi fie duhovnic . Dumnezeu sa-l odihneasca !
    Mare roman!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Mihaela:Ati avut marea sansa, nu doar sa-l cunoasteti, ci si sa aveti o legatura spirituala cu unul din martirii neamului, inchis pentru credinta sa in Dumnezeu.Am pus site-ul despre parinte deoarece initiativa de a crea acest blog este de a aduce la cunostinta actiunile anti-nationale ale comunistilor de la inceputuri pana in prezent.Titlul blog-ului a fost ca urmare a faptului ca am participat la acele evenimente, insa acuzatia priveste toata perioada comunista.

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa e . Flacara trebuie tinuta aprinsa.
    Tara trece printr-o perioada ingrozitoare si jumatate din cetatenii care si-au exprimat votul au dovedit ca nu stiu nimic, ca nu au invatat nimic , ca vor sa fie robi si sa fie imbecilizati in continuare de una dintre cele mai imbecile dictaturi, dictatura aleasa prin vot . Groaznic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari pentru blog si pentru mesaj! Mi s-a parut interesant ca ati decis sa-l creati la fix 20 de ani de la Revolutie, cu sentimentul ca trebuie sa continuam sa strigam FARA COMUNISTI! Acelasi sentiment l-am avut si eu: este sentimentul datoriei fata de cei cazuti in aproape 50 de ani, sentiment care se amplifica in fiecare decembrie. Asa simt si eu! Sa va ajute Domnul!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mihaela:Doamna, tara trece printr-o perioada ingrozitoare de prin 30 august 1940 ( Dictatul de la Viena ).Poporul a acceptat comunismul 45 de ani, cum sa nu fie de-a dreptul incantat cu democratiile marca Iliescu sau Basescu??Cei care ne consideram a face parte din Romania profunda, a bunului-simt sau cum vreti dumneavoastra sa o numiti, nu putem protesta, caci votul majoritatii decide, si nu e vorba doar de cei 75% care au votat in primul tur Basescu, Geoana, Vadim sau Becali, ci si de cei care au stat acasa, aducandu-si pretiosul aport prin neprezentare.Acceptarea acestor realitati de catre multe milioane de romani nu demonstreaza faptul ca nu aveau ce alege ( daca nici acum n-aveam optiuni....) , ci eternul egoism al romanului care-l face sa se gandeasca doar la situatia personala.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dan:Bine ati venit pe blog!Tot mai mult imi dau seama ca ideologia asta criminala este ca un cancer, dispare foarte greu.Hai sa vedem cum stam in momentul de fata:la douazeci de ani de la Revolutie comunismul a fost condamnat ( de un nomenklaturist ) doar de fatada, pentru a se mai castiga ceva imagine si voturi, eroii care au luptat cu arma sau cu cuvantul impotriva Satanei comuniste si au murit in inchisori nu au loc in programul politicienilor sau a presei, putinii care au scapat se sting pe rand in neuitare, nu au fost condamnati ( si nici nu stim cine sunt )securistii care au facut politie politica, pe cei care se fac vinovati de evenimentele din '89 sau 14-15 iunie '90 ii vedem la televizor bine-mersi, sunt in libertate si ne rad in fata.Lupta impotriva comunismului este mai actuala ca niciodata, chestiunea este ca ne amintim de ea cateva zile in decembrie, apoi sarbatorim Craciunul, Anul Nou si Sfantul Ion, apoi uitarea si tacerea se astern din nou.

    RăspundețiȘtergere
  13. Aveti perfecta dreptate: drama fundamentala a Romaniei este reusita aproape totala a experimentului comunist - ''omul nou'': incult si agramat, grobian si usor de manipulat, fara rusine de oameni si nici frica de Dumnezeu... Cine sa le faca dreptate eroilor ... sau macar sa le cinsteasca memoria? Un popor manelizat si imbecilizat, redus la stadiul de turma preocupata de umplerea burtii?

    RăspundețiȘtergere
  14. Ca o curiozitate persoala: cati timisoreni au iesti efectiv in strada in zile de 16-17-18 Decembrie '89? Probabil ca tot atati cati romani au iesit pe 21 Dec. la Cluj, la Sibiu, la Bucuresti... Raportat la populatia Romaniei ... o mana! Cu atat mai demn de admiratie si respect este gestul celor care, desi putini, au avut curajul sa dea o lectie de demnitate, platind cel mai scump pret....

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dan:Cei care ne consideram a face parte din alta categorie decat cea a ,,omului nou'' - de care amintiti -, avem doua optiuni:prima ( adoptata de majoritatea absoluta in momentul de fata ) de a sta deoparte, scarbiti, fara a se implica si a incerca sa se descurce cat mai bine in plan personal, cu argumentul ca oricum de unul singur nu schimbi nimic; a doua varianta( greu de realizat, dat fiind caracterul natiei,demonstrat de-a lungul secolelor ) este de a face ceva, oricat de neinsemnat, si anume de a-i ajuta in orice fel pe cei mai nevoiasi sau bolnavi, de a-i convinge pe cei multi sa iasa din starea de letargie sociala ( daca imi este permis termenul ) in care se complac, de a protesta cand li se incalca drepturile, de a nu mai sta pleostiti in fata autoritatilor, de a le spune permanent politicienilor, celor din administratie, medicilor, politistilor etc ceea ce gandesc despre ei atunci cand acestia gresesc sau comit un abuz, de a nu mai sta in casa in ziua alegerilor etc.Sunt atat de multe forme in care o persoana se poate implica in viata sociala, problema este comoditatea si binele personal, caci romanul rareori da dovada de unitate si solidaritate.Si cu asta ajung la utimul dumneavoastra comentariu; ceea ce m-a emotionat cel mai mult in decembrie '89 a fost credinta in Dumnezeu si solidaritatea oamenilor.Pe masura trecerii zilelor, de la cateva zeci de persoane care au stat in fata casei lui Tokes, s-a ajuns ca Piata Operei sa geama de lume, se aproximeaza ca in 21-22 decembrie peste 100.000 de oameni adunati in Piata Operei au cerut caderea comunismului, alegeri libere, libertate si democratie.Peste doar cateva luni insa, dupa momentul Proclamatiei de la Timisoara, datorita manipularii lui Iliescu si a FSN-ului, a circula prin tara cu o masina de Timis insemna o adevarata aventura horror.Asta a fost recunostinta multora si ceea ce au inteles ei prin schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Va multumesc pentru raspunsuri. Si eu cred ca suntem datori sa aducem un pic de lumina in jurul nostru, oricat de singulare ar fi gesturile noastre.
    Maine se implinesc 160 de ani de la nasterea lui Eminescu. Ce bine ca avem repere ca el, ca acei care-au luptat in munti, ca acei care-au luptat in Revolutie... Mai este inca un licar de speranta! DOAMNE-AJUTA!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Dan:Considerat - pe buna dreptate - cel mai mare poet al tarii, despre Mihai Eminescu nu se vorbeste decat legat de activitatea sa literara, uitandu-se ( cu buna stiinta ) ceea ce il preocupa cel mai mult pe acesta, si anume viata politica a tarii si situatia natiunii.Activitate criticata la vremea respectiva, ascunsa de regimul comunist, si evitata de cei care au condus dupa '89, ea scotea la iveala permanenta preocupare a ,,romanului asbsolut '' ( cum il considera Petre Tutea ) despre durerile si nemultumirile poporului.Dupa o intreaga campanie de denigrare a sa, articole mincinoase in presa vremii, si incercarea de manipulare a populatiei cum ca ,,tribunul'' ar fi nebun, Mihai Eminescu moare pe 15 iunie 1889 datorita a tot felul de tratamente medicale ce duc la ipoteza asasinarii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si eu am fost uimit sa-i descopar publicistica, undeva prin facultate.. Cat de pertinente erau observatiile pe care le facea! (Ca student la ASE am remarcat profesionalismul cu care discuta despre Banca Nationala si masa monetara). Am sa incerc in zilele ce umeaza publicarea unor materiale pe blogul meu legate de aceasta latura mai putin cunoscuta: dancelmare.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  19. im spunea...
    @Dan:A fost si este promovat doar ca poet, deoarece ideile pe care le exprima sunt la fel de actuale si acum, asa cum erau si la sfarsitul secolului XIX, si pana la al doilea razboi mondial, si pe vremea comunistilor.In plus, astazi avem parte de tot felul de detractori care incearca sa-l demitizeze pe Mihai Eminescu, sub falsa observatie ca opera sa nu ar mai fi actuala.Altii indraznesc sa mearga si mai departe, vorbind de mistificari.Un amplu articol despre acest subiect il poti gasi pe blog-ul lui Victor Roncea.Astept materialele promise de tine, ne vedem pe blog-ul tau.

    http://victor-roncea.blogspot.com/2010/01/apusul-mitului-eminescu-afla-azi-la_14.html

    RăspundețiȘtergere
  20. Va multumesc pentru aprecierile adresate blogului meu si va includ si eu cu drag in blogroll. Totodata va felicit si eu pentru initiativa si ma bucur sa constat din ce in ce mai mult ca nu sunt singurul banatean care se straduieste sa descopere adevarul trecutului. Da, sunt membru in echipa Banaterra si ma puteti citi si acolo, vreau ca articolele mele sa nu ramana inchise prin sertare, ci sa fie cunoscute de cei carora li se adreseaza.
    Pana acum, de jumatate de an de cand am blogul, am avut marea surpriza sa constat ca multi dintre cititorii mei si-au regasit in lucrarile mele rude, stramosi, prieteni, care desi luptasera sau suferisera in timpul celor 50 de ani de comunism, erau in continuare intr-un total anonimat. Eu ma straduiesc sa ii fac cunoscuti prin faptele lor. Ei sunt eroii acestui popor. Dar faptul ca si acum, dupa 20 de ani de la Revolutie, numele lor sunt tinute ascunse si raman necunoscute masei poporului, ne indica clar asupra celor care ne conduc si astazi. Un fapt sugestiv in acest sens: in preajma Anului Nou la Resita au decedat doua persoane: Francisc Schmidt, german fost deportat in Uniunea Sovietica si veteran de razboi, si Stefan David, fost sef al Securitatii carasene si dupa 1990 senator PSM. Ei bine, care dintre ei credeti ca era mentionat, plans si ridicat in slavi in mass-media locala? Cumva germanul deportat (care niciodata in viata lui nu a fost mentionat intr-un cadru oficial)? Nici vorba! Celalalt! Deci unde suntem in anul de gratie 2010?

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma bucura faptul ca sunteti implicat in activitatea Banaterra, este un proiect extraordinar, care demonstreaza dragostea celor implicati pentru tinutul in care au crescut, pentru istoria, cultura si oamenii acestuia.Condus de o persoana deosebita, Dusan Baiski, inconjurat de oameni deosebiti care, fara nici o recompensa materiala, isi dedica timp si efort, Banaterra are toate sansele sa fie considerat cel mai important proiect care include tot ce se poate sti despre Banat, de la primele atestari documentare si pana in zilele noastre.
    Cat despre situatia eroilor, nu putem astepta recunoastere si cinstire din partea celor care de douazeci de ani, la adapostul promisiunilor si manipularii, distrug economia, falsifica istoria, si isi bat joc de fiinta nationala.Aceasta datorie ne revine noua, cei din societatea civila.Asumandu-ne vina pentru neimplicare si tacere in timpul trecut de la Revolutie, trebuie sa dam glas adevarului, scotand la iveala ororile comunismului si sa-i cinstim pe eroi.

    RăspundețiȘtergere